Kleine letter Middelgrote letter Grote letter
Klara logo. Klik voor homepage
Presentatie: Cara Van der Auwera
Klara online beluisteren

Espresso

Cara Van der Auwera

Klara Continuo beluisteren
 • Home
 • Programma's
  • Programma's vandaag
  • Programma's gisteren
  • Programma's morgen
  • Programma's weekschema
  • Programma's printservice
  • Klara Continuo
 • Herbeluisteren
  • Programma's on demand
  • Podcasts
 • Cd's
  • Programma's vandaag
  • Eigen producties
  • Programma's vandaag
 • Aanbevolen
 • Nieuwsbrief
 • Veelgestelde vragen
 •  

Klara info

De Klara's 2014 uitgereikt

Naar jaarlijkse gewoonte reikte Klara op "Klara in deSingel" de Klara's uit. Een professionele jury van Klaramedewerkers koos de winnaars in vier categorieën. De publieksprijs in de categorie "Jonge belofte" ging naar de jonge Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe.

 

 

Alle winnaars van de Klara's 2014.

 

Jonge belofte: Annelien Van Wauwe (publieksprijs, stemming via klara.be)

De jonge Belgische klarinettiste en laureate van de prestigieuze 61e "Internationaler Musikwettbewerb der ARD München" Annelien Van Wauwe startte haar muzikale loopbaan op haar achtste bij Henri De Roeck in Sint-Niklaas. Annelien heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich aan het CNSMDP in Parijs en aan de Musikhochschule Trossingen in de klas van Ernst Schlader. Annelien Van Wauwe is laureate van talrijke internationale wedstrijden. Als soliste speelde ze met vele Europese orkesten waaronder het Brussels Philharmonic Orchestra, het Orchestre de Chambre de Genève en het Wiener Kammerorchester.Musicus van het jaar: Goeyvaerts Strijktrio

Het Goeyvaerts strijktrio werd opgericht in 1997 door cellist Pieter Stas en violisten Kristien Roels en Kris Mathynssens. De naam van het trio is een eerbetoon aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts. Het trio speelt voornamelijk muziek uit de 20e en 21e eeuw. Wanneer ze optreden, spelen ze zoveel mogelijk zonder partituur voor een optimaal contact met het publiek.

 

 

 

 Muziekevenement: Belfius Classics

Sheva Tehoval, de broers Kolacny, Robert Groslot en Liebrecht Vanbeckevoort wonnen ooit Belfius Classics. Dat is geen toeval, want het prestigieuze concours is sinds 1965 een springplank voor talent uit academies voor muziek en woordkunst. Belfius Classics zoomt bewust in op die academies, omdat ze kwaliteitsvol, lokaal verankerd en toegankelijk zijn. In 2014 vond de vijftigste en laatste editie van het evenement plaats.


 

 

 

 

Vlaamse cd-productie klassiek: Brockes-Passion - R. Keiser Les Muffatti en Vox Luminis

Het was René Jacobs die in 2000 de naam Reinhard Keiser op de kaart zette met de opname van de opera "Croesus". Veertien jaar later is het Peter van Heyghen die hem definitief uit de vergetelheid haalt met de opname van de "Brockes-passie" (1712). Als invloedrijk componist van hoofdzakelijk opera’s wendt Keiser ook trucjes uit de opera aan in dit passieoratorium, met als effect een sublieme weergave van het lijdensverhaal van Christus in al zijn kwetsbare menselijkheid. Deze partituur op kamermuziekformaat levert tedere muziek op, afwisselend in bezetting, boeiend qua verloop, vol prachtige solo’s, zowel voor de zangers als de instrumenten. Opvallend zijn de zin voor detail en integriteit van de uitvoering, nergens geschaad door overdreven emoties of virtuoze egotripperij. De cast is top, met sopraan Zsusi Toth, tenor Jan van Elsacker en de bas Peter Kooij. Dit prestigieuze project is een unicum en geeft Reinhard Keiser zijn vergeten glans terug.

 Vlaamse cd-productie jazz: Coming Home - Bas Bulteel Trio


Pianist Bas Bulteel liet zich voor zijn debuut “Coming Home” omringen door meer muzikaal kruim, met name contrabassist Bart Denolf (Toots Thielemans) en drummer Bruno Castellucci (Philip Catherine, Toots Thielemans). Het werd een ode aan het traditionele pianotrio, maar met een onmiskenbare eigen sound. Het resultaat is een boeiende en kleurrijke plaat die vooral verrast door haar eenvoud en opvalt door Bulteels eigen composities. De mooi uitgebalanceerde solo’s getuigen van raffinement en de ritmesectie begeleidt Bas/de piano met een delicate subtiliteit. Deze plaat fonkelt in alle bescheidenheid.

 

Philippe Herreweghe krijgt Klara Carričreprijs

Dirigent Philippe Herreweghe (°1947) krijgt dit jaar de Klara Carrièreprijs. Met die prijs lauwert de radiozender van de openbare omroep jaarlijks iemand omwille van zijn of haar indrukwekkende loopbaan in de klassieke of jazzmuziek. Klara-nethoofd Chantal Pattyn overhandigt de muziekprijs op vrijdag 30 januari aan Herreweghe in het Concertgebouw van Brugge.

"De opnames van Herreweghe maken deel uit van het muzikale DNA van Klara", legt nethoofd Chantal Pattyn uit. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat we de hand van de meester horen in opnames van zijn ensembles Collegium Vocale, La Chapelle Royale of het Orchestre des Champs-Élysées, maar ook in opnames met deFilharmonie of het Concertgebouworkest Amsterdam. Muziek van Bach maar ook van Purcell, Gesualdo, Monteverdi, Haydn, Beethoven, Schubert, Schumann en zelfs Brucker, Mahler en Schönberg."

Klaramedewerkers over Philippe Herreweghe

"Internationaal erkend als een van de grootste Bachvertolkers van onze tijd.”
Greet Van ’t veld

“Met zijn Bach-vertolkingen liet Herreweghe het ‘duivelse katholicisme’ toe op de kansel van Luther.“

Mark Janssens

"Merkwaardig hoe hij met ogenschijnlijk kleine bewegingen zo'n groot klankuniversum kan scheppen.”

Katelijne Boon

Philippe Herreweghe is een enthousiasmerende, inspirerend mentor voor de nieuwste generatie musici. Dat is hartverwarmend!”

Lut Van der Eycken

Herreweghe is een klankalchemist. Hij heeft de formule ontdekt om op een bijzondere wijze wetenschap en ziel te versmelten. Wat hij aanraakt wordt goud.”
Liesbet Vereertbrugghen

 
Biografie Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe (°1947) is geboren en getogen in Gent waar hij geneeskunde en piano studeerde. Hij is de vaste dirigent van het Collegium Vocale Gent, dat hij in 1970 zelf oprichtte. Zijn vernieuwende aanpak bezorgde het gezelschap bekendheid en leidde tot een uitnodiging van Nicolaus Harnoncourt en Gustav Leonardt om bij te dragen aan de opnamen van de verzamelde cantates van Bach. Met La Chapelle Royale (1977, Parijs) legt Herreweghe zich toe op muziek uit de Franse Gouden Eeuw en met het Orchestre des Champs-Élysées (1991, Parijs) richt hij zich op het uitvoeren van muziek uit de (pre-) Romantiek op originele instrumenten.

Hij is sinds 1997 ook actief, nu als hoofddirigent, van deFilharmonie en vaste gastdirigent van de Nederlandse Radio Kamer Filharmonie. Ook bij het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester uit Leipzig en het Mahler Chamber Orchestra wordt hij vaak gevraagd.

Van 1982 tot 2002 was Philippe Herreweghe artistiek directeur van de Académies Musicales de Saintes (Frankrijk), sinds 2010 van het Toscaanse zomerfestival De Accademia delle Crete Senesi (Italië).

In zijn loopbaan bouwde hij een discografie van wel meer dan honderd opnames op onder diverse labels. In 2010 start hij met een eigen label Phi om meer vrijheid te hebben bij het registeren van zijn werk. Sinds 2006 geeft Herreweghe jaarlijks iets van zijn kennis door op de Bach Academie.

Lied

Ik adem niet,
ik zing

de ochtend begin ik,
stil,
op blote voeten,
bang om de dag wakker te maken

ik blaas de sterren uit
en hoor de beesten het weer bespreken

stemmen halen
het zwijgen in.


Beluisteren