Kleine letter Middelgrote letter Grote letter
Klara logo. Klik voor homepage
Presentatie: Cara Van der Auwera
Klara online beluisteren

Espresso

Cara Van der Auwera

Klara Continuo beluisteren
 • Home
 • Programma's
  • Programma's vandaag
  • Programma's gisteren
  • Programma's morgen
  • Programma's weekschema
  • Programma's printservice
  • Klara Continuo
 • Herbeluisteren
  • Programma's on demand
  • Podcasts
 • Cd's
  • Programma's vandaag
  • Eigen producties
  • Programma's vandaag
 • Aanbevolen
 • Nieuwsbrief
 • Veelgestelde vragen
 •  

Klara info

De beste klassieke muziek live

Drie jaar geleden zette Klara het project ‘Iedereen Klassiek’ op de kaart. Met twee prachtige CD-boxen en een heus evenement met 4000 bezoekers in Antwerpen, Gent en Brugge. In het programmaschema kreeg ‘Iedereen Klassiek’ een vaste plek op zondag van 11 tot 13 uur. Op zaterdag 11 oktober 2014 werd de vierde editie van ‘Iedereen klassiek’ afgetrapt. Ongeveer 5.500 mensen vonden de weg naar het Concertgebouw in Brugge voor verschillende activiteiten. En sinds enkele weken is er ook het boek en de 10-delige cd-box uit.

Maar daar wil Klara het niet bij laten: ‘Iedereen Klassiek’ gaat ‘on tour’. Zodat klassieke muziek ook in de provincie en in de cultuurcentra weerklinkt. Het principe is eenvoudig: het uitmuntende orkest Brussels Philharmonic o.l.v. Nicholas Collon put uit het ijzeren repertoire, voegt daar bekende filmmuziek aan toe en enkele mooie parels die zowel de fijnproever als de neofiet niet onberoerd zullen laten.
Ook de ‘local hero’ (gelauwerde muzikant of beginnend artiest) krijgt een forum. Op 11 december is dat accordeonist Ludo Mariën in CC ’t Getouw Mol (zaal Rex), op 12 december treedt Alexander Ponet op (percussie) in De Velinx Tongeren en Pieter Nuytten (fagot)sluit de concertreeks af op 13 december in CC De Spil in Roeselare. Het concert wordt gepresenteerd door Mark Janssens. Het concert wordt uiteraard opgenomen en nadien uitgezonden in Iedereen Klassiek op Klara.

PROGRAMMA 11 december - CC ‘t Getouw Mol (Zaal Rex)
Wolfgang Amadeus Mozart, Balletmuziek (Chaconne en Pas seul de Mr Le Grand) uit Idomeneo (ca 9:00)
Johannes Brahms , Hongaarse dans nr. 5 (ca 2:30)
Sergej Prokofiev, Allegro uit Symfonie nr. 1 in D groot, op. 25 ‘De klassieke’ (ca 5:00)
Nikolai Tchaikin, Concerto nr. 1 voor accordeon en orkest (ca 10:00)
Ludo Mariën, accordeon
Hans Christian Lumbye, De Kopenhaagse Stoomtrein Galop (ca 5:00)
Edward Grieg (arr. E. Grieg), Klokkengelui uit Lyrische Stukken boek 5 op 54 (ca 4:00)
Jean Sibelius, Symfonisch gedicht Finlandia op.26 nr. 7 (ca 9:00)
Igor Stravinsky, Selectie uit het ballet De Vuurvogel (ca 12:00)
Tickets en info : www.getouw.be

PROGRAMMA 12 december - De Velinx Tongeren
Wolfgang Amadeus Mozart, Balletmuziek uit Idomeneo
Johannes Brahms , Hongaarse dans nr 5
Sergej Prokofiev, Allegro uit Symfonie nr. 1 in D groot, op. 25 ‘De klassieke’
John Psathas, Planet Damnation voor solo pauken en orkest
Alexander Ponet, percussion
Hans Christian Lumbye, De Kopenhaagse Stoomtrein Galop
Edward Grieg (arr. E. Grieg), Klokkengelui uit Lyrische Stukken boek 5 op. 54
Jean Sibelius, Finlandia op. 26 nr. 7 Symfonisch gedicht
Igor Stravinsky, Selectie uit het ballet De Vuurvogel
Tickets en info : 012 80 00 40 of tickets@develinx.be

PROGRAMMA 13 december - CC De Spil Roeselare
Wolfgang Amadeus Mozart, Balletmuziek uit Idomeneo
Johannes Brahms , Hongaarse dans nr. 5
Sergej Prokofiev, Allegro uit Symfonie nr. 1 in D groot, op. 25 ‘De klassieke’
Carl Maria von Weber, Andante en Rondo Ungarese, voor fagot en orkest in c, J. 158 (Op. 35)
Pieter Nuytten, fagot
Hans Christian Lumbye, De Kopenhaagse Stoomtrein Galop
Edward Grieg (arr. E. Grieg), Klokkengelui uit Lyrische Stukken boek 5 op. 54
Jean Sibelius, Symfonisch gedicht Finlandia op. 26 nr. 7
Igor Stravinsky, Selectie uit het ballet De Vuurvogel
Tickets en info : 051 265 700 of www.despil.be

Klara for Life steunt Music Fund

De actie Klara for Life zamelde 10.143 euro in voor Music Fund!
Klara en Music Fund danken alle milde schenkers voor hun gulle bijdragen.


De hartverwarmende vlammetjes van StuBru branden ook bij Klara!  Op vrijdag 19 december van 6 tot 14 uur houden we met KLARA FOR LIFE een muziekmarathon voor het goede doel, en daar hebben we uw hulp bij nodig!

Dit jaar steunen we Music Fund - een prachtig initiatief dat nu al 10 jaar bestaat en waarbij muziekinstrumenten worden ingezameld die daarna naar conflictgebieden worden gebracht. Meer over deze organisatie leest u onderaan deze pagina of op musicfund.eu

Die instrumenten moeten natuurlijk onderhouden worden en daarom zorgt Music Fund voor plaatselijke herstelateliers, zodat de instrumenten er een lang leven krijgen. Om die ateliers te steunen en herstellers op te leiden heeft Music Fund uw hulp nodig. Wilt u graag eens iemand verrassen met een verzoeknummer op Klara? Is er een muziekwerk dat u heel graag nog eens wil terughoren?
 

 

Mail ons uw verzoekje op klaraforlife@klara.be  Een verzoekje kan al vanaf 5 euro !

U onvangt nadien van ons een e-mail met de nodige instructies voor het storten van uw bijdrage.


 

OVER MUSIC FUND

De organisatie Music Fund is ontstaan uit de bijzondere synergie van een NGO (Oxfam Solidarity) en een muziekensemble (Ictus). Sinds het einde van 2002 heeft het muziekensemble Ictus regelmatig solisten naar muziekscholen in Palestina (Ramallah, Nablus), Israël (Nazareth, Misra, Tel Aviv) en Mozambique (Maputo) gestuurd. Vanuit de noden die werden vastgesteld, ontstond de idee voor een inzamelactie van instrumenten. De eerste inzamelcampagne in april 2005 was meteen een enorm succes. Om en bij de 500 instrumenten werden toen aangeboden – van gitaren, violen en allerhande blaas- en strijkinstrumenten, tot drumstellen en piano’s.

Het eerste transport – naar Palestina en Israël – vond plaats eind december 2005. Nog meer transporten volgden de daaropvolgende jaren: naar het Midden-Oosten en naar Afrika, heel snel (in 2006) gevolgd door het opzetten van programma’s voor de opleiding van herstellers van muziekinstrumenten, zodat de partnerscholen zich zelf konden ontfermen over het onderhoud van de instrumenten.

Sinds januari 2006 is Music Fund een onafhankelijke organisatie (vzw) en sinds juli 2006 heeft de organisatie – naast de ondersteuning van tal van vrijwilligers – ook een voltijdse coördinator in dienst. Na 8 jaar activiteit heeft Music Fund een werkwijze ontwikkeld die verder evolueert. In de periode 2005–2013 heeft Music Fund ongeveer 4000 muziekinstrumenten in Europa ingezameld, zowat 2500 instrumenten geleverd aan partnerscholen, 10 muziekinstrumentenherstellers een opleiding laten volgen. Tevens zijn er 14 permanente inzamelpunten voor instrumenten in 6 Europese steden gerealiseerd. Music Fund heeft 17 partnermuziekscholen in 9 verschillende landen, Palestina, Israël, Mozambique, DR Congo, Zuid Afrika, Marokko, Haiti, Mexico en België.

De Europese Commissie, DG Development and Cooperation, heeft in 2010 Music Fund genomineerd en geselecteerd als “Best Practice in Culture and Development”.

musicfund.eu

Hou zaterdag 31 januari vrij!

 

Op zaterdag 31 januari 2015 is het weer zover! Dan palmt Klara voor de vierde keer op rij deSingel in. Het volledige scala van Klara op één dag, in één gebouw. Met alle Klarapresentatoren die live radio maken. Uiteraard heel veel klassieke muziek, maar ook jazz, wereldmuziek en muziektheater.

De winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2012 verrast ons met een openingsprogramma in de Blauwe Zaal waarin hij gezwind twee grootmachten bij elkaar brengt . Daarna volgt een wereldpremière: een nieuw ensemble rond klarinettist Roeland Hendrikx en pianist Liebrecht Vanbeckevoort staat voor het eerst op een concertpodium.
 

Hervé Niquet leidt het Vlaams Radio Koor en Zefiro Torna doorheen een programma van hemelse madrigalen. Paul Dombrecht en Il Fondamento gaan resoluut voor Bach. Brussels Philharmonic rondt met sopraan Jodie Devos het Blauwe Zaal-programma af in een eclectisch symfonisch programma.
 

In de Rode zaal is Patrick Riguelle gangmaker met een Frans chansonprogramma. Daarna ontmoeten Provencaalse melodieën en Indiase dans elkaar met Jan-Mari Carlotti en Armelle Choquard. En dan ruimen we plaats voor twee uitzonderlijkle bigband programma’s: Bruno Vansina Orchestra en Flat Earth Society.
 

Tussen het grote zalenprogramma door kunt u verpozen bij accordeonist Philippe Thuriot in Bachs Goldbergvariaties, quatre mains met Lukas Blondeel en Nicolas Callot, Revue Blanche met composities uit WOI, Guido Deneve en Jan Michiels in sonates van César Franck, acteurs Tom Van Landuyt en Angela Schijf in de ‘Kreutzersonate’, Stefaan Degand en Oxalys in ‘Peter en de wolf’ of de beste studenten van het Antwerpse conservatorium in een carte blanche.
 

Tot slot is er dit jaar ook speciale aandacht voor Napoleon, naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo.

Meer info:

Gedetailleerd programma

Schematisch overzicht


Tickets:

€ 22 (basis), € 18 (-25/65+), € 8 (-19 jaar)

Bestellen

online: desingel.be
tel: +32 (0)3 248 28 28
fax: +32 (0)3 248 28 00
adres: deSingel bespreekbureau, Desguinlei 25, B-2018 Antwerpen openingsuren (nieuwe lijn): maandag-vrijdag 10-18.30 uur, zaterdag 16-18.30 uur
Uw dagticket geeft toegang tot alle concerten en voorstellingen in alle zalen voor zover er plaats is.
Betaalwijze • visa / eurocard • via overschrijving op rekeningnummer IBAN: BE 92 0682 1421 4423 BIC: GKCCBEBB met vermelding naam/Klara in deSingel

Organisatie: Klara in coproductie met deSingel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool ism. Canvas

Klara in deSingel is ook live te volgen op Klara van 12 tot 22 uur